top of page

Coronavirus; Je gezondheid versterken wat kun je zelf doen.

Bijgewerkt op: 23 mei 2020


Over gezondheid-versterkende adviezen van de overheid horen we helaas nog weinig of niets. Wat kan je zelf doen om je immuunsysteem te versterken. Inmiddels weet iedereen wel wat Corona is, waar het vandaan komt en wat het gevaar is en houden mensen zich aan de huidige maatregelen die genomen zijn door de overheid om verdere verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Afstand houden, bij verkoudheid- en griepverschijnselen thuis blijven, geen handen geven, thuiswerken etc.


Dat het werkt blijkt wel in China. Sinds de uitbraak van het virus in China ligt het normale leven plat, eindelijk een paar berichten die een beetje positief luiden; in China lijkt Corona op zijn retour, er zijn waarschijnlijk geen nieuwe besmettingen bij gekomen (al wordt niet iedereen getest), zo’n 70.000 mensen zijn inmiddels hersteld van het virus en een team van Chinese Corona-experts gaat naar Italië om hulp te bieden.


Virussen; zijn er altijd al geweest en zullen waarschijnlijk altijd wel blijven bestaan. Besmetting kan asymptomatisch verlopen dat wil zeggen dat je besmet bent maar doordat je immuunsysteem en lichaam goed kunnen functioneren krijgt het virus geen kans. Het tijdig opruimen van het virus door het lichaam maakt dat je geen klachten (symptomen) krijgt. Hierdoor heb je zelf helemaal geen idee dat je besmet bent geweest. Je lichaam maakt antigenen, die (meestal) voor de rest van je leven bescherming bieden tegen deze specifieke ziekteverwekker.

Krijg je na besmetting wel symptomen; verkoudheid, hoesten en koorts dan is de besmetting met een virus duidelijk (welk virus zal door een test blijken). In dit geval zorg extra goed voor je lichaam om de strijd met het virus te winnen en niet nog meer te verzwakken. Gezond eten en voldoende slapen is nodig. Hou vooral je klachten in de gaten. Nemen klachten af dan is waarschijnlijk het virus op zijn retour. Blijven klachten aanhouden of verergeren ze neem altijd contact op met een arts.


Ontspan


Alle berichtgeving van de afgelopen weken rondom het Coronavirus geven onrust en onzekerheid. Logisch, maar die stress kan het lichaam zeker nu niet gebruiken. Stress voor het immuunsysteem is niet goed. Dat is dan ook het eerst punt om bij stil te staan. Hoeveel stress ervaar jij? Het is prettig om nu even iets positiever nieuws te horen uit China. Wat kun je verder zelf doen om deze en andere stress los te laten….zoek ontspanning; een boek lezen, een wandeling in het bos of op het strand, yoga of wat ademhalingsoefeningen kunnen helpen ontspannen. Met je gedachten naar een moment of een gebeurtenis waar je heel erg gelukkig van wordt helpt ook. Door minder stress blijft er meer energie over voor je immuunsysteem, dat helpt je gezondheid verbeteren.


Meer energie


In tijden van stress heeft je lichaam nu eenmaal behoefte aan meer energie het liefst voeding die zo snel mogelijk en makkelijk energie leveren. Dan is de keuze voor koek en chips snel gemaakt. Herkenbaar de snak naar ongezond voedsel in tijden van (langdurige) stress? Terwijl dat zeker nu helemaal niet goed is. Het immuunsysteem heeft de juiste voedingstoffen zo hard nodig voor de overwinning op het virus. Voeding met antioxidanten zoals vitamine A, E en C, het mineraal zink, eiwitten en omega 3, kortom alle voedingstoffen die aanwezig zijn in natuurlijke gezonde voeding.


Versterk je gezondheid


- Eet gevarieerde, verse en onbewerkte voeding, minimaal 500 gram groenten per dag, voldoende gezonde vetten en eiwitten. Lees hier meer over. Maak gebruik van kruiden en paddenstoelen vele soorten hebben anti-virale eigenschappen en versterken het immuunsysteem.

- Drink voldoende, het liefst water en/of kruidenthee.

- Beweeg iedere dag minimaal 30 minuten matig intensief en natuurlijk liever in de buitenlucht

- Zoek ontspanning in dat wat je leuk vindt of doe activiteiten zoals meditatie en ademhalingsoefeningen

- Neem regelmatig een koude douche

- Zorg voor voldoende slaap


Met behulp van een gezonde leefstijl is je lichaam beter bestand tegen virusinfecties, zoals het Coronavirus.

Comments


bottom of page