top of page

Jeuk

Bijgewerkt op: 12 jan. 2023


In Nederland zijn veel mensen met last van huiduitslag of huidirritatie. De huid is je grootste orgaan en heeft verschillende functies. De huid beschermt je tegen invloeden van buitenaf zoals schadelijke stoffen, de zon en pathogenen. Het is de eerste barrière voor ziekteverwekkers die je lichaam proberen binnen te komen. Deze barrière moet intact zijn. Een huid die verstoord is laat schadelijke stoffen en ziekteverwekkers binnen. Waardoor de huid geïrriteerder, droger en gevoeliger wordt. Het heeft gevolgen voor ons hele lichaam. Dat is waarom een huiduitslag of huidirritatie snel verholpen moet worden.

Opzoek gaan naar de oorzaak vraagt om te kijken naar; welke omgevingsfactoren kunnen van invloed zijn en welke lichamelijke systemen kunnen betrokken zijn bij het ontstaan van huiduitslag of huidirritatie. Die oorzaak behandelen om het symptoom te laten verdwijnen.


Verschillende oorzaken van huidirritatie kunnen zijn:

- Te lang en te heet douchen of badderen

- Veelvuldig gebruik van producten die zeep bevatten, parfum of andere huid irriterende stoffen

- Luchtvochtigheid in huis kan aan de lage kant zijn

- Voedselallergie gaat vaak samen met een huidallergie

- Overgang (hormonale verstoring)

- Diabetes

Andere oorzaken kunnen zijn het dragen van mondkapjes, veelvuldig handen desinfecteren, maar ook blauwalg door zwemmen in buitenwater, door een insectensteek of huidirritatie na het scheren. Het kan je zomaar overkomen een huidirritatie maar blijf er niet mee lopen.


Huidirritatie als symptoom

Het symptoom Huidirritatie heeft een aantal kenmerken; een droge, jeukende huid met roodheid en schilfering. De huid kan een branderig gevoel geven, er kunnen bultjes aanwezig zijn al dan niet met vocht gevuld (blaasjes), de huid kan rood, gezwollen en warm aanvoelen.

Een van de belangrijkste en vervelendste verschijnsel is de jeuk. Wrijven en krabben maakt dat de huidirritatie juist erger wordt, de huid raakt verder beschadigd waardoor bacteriën en schimmels gemakkelijker de huid binnendringen. De eerste barrière van het immuunsysteem is niet meer intact. Waardoor nieuwe irritaties, beschadigingen en infecties kunnen ontstaan en een Low Grade Inflammation (LGI) is een feit geworden. Een reeks aan nieuwe klachten kunnen daardoor ontstaan.


pH Neutrale producten

Voor de behandeling van huidirritaties bestaan er veel vrij verkrijgbare producten bij de drogist die de huid vet houden en verzorgen. Als een beschermlaag zorgt zo’n zalf ervoor dat de huid niet kan uitdrogen. Om de huid gezond te houden kun je het beste producten gebruiken met een huid neutrale pH-waarde, zonder parfum of chemische stoffen. Wat te doen als zo’n zalf niet of niet voldoende resultaat geeft dan is een multidisciplinaire behandeling nodig.


PNI Skincare

De PNI Skincare methode is een multidisciplinaire behandeling ontwikkeld voor het behandelen van de oorzaak van het symptoom. Huidirritaties kunnen ontstaan door ingrediënten in huidverzorgingsproducten. Deze cosmeticaproducten testen kan de oplossing zijn door ze daarna niet meer te gebruiken. De zuurgraad van de huid herstellen is een onderdeel van de behandeling. Verder zal herstel van de huid van binnenuit gestimuleerd moeten worden. Je bent wat je eet. Voeding en beweging dragen bij aan het verhelpen van de huidklacht. Dit is natuurlijk onderdeel van het PNI Skincare behandelplan.


Aanpassing van voeding met de juiste verhouding aan vetzuren heeft een ontstekingsremmende werking, laaggradige ontstekingen verminderen. Meer groente en fruit verbeteren het microbioom van de darm en de huid. Vitamine A (retinol) uit (dierlijke) voeding (en carotenoïden in groente en fruit) is van belang voor een gezonde huid, normale groei van haren en nagels, tevens belangrijk voor een goede werking van het afweersysteem.


De PNI Skincare behandeling van huidirritaties bestaat verder uit behandeling van onder andere de darmen, immuunsysteem, hormonen en de huid. Dit is helemaal noodzakelijk als huidirritaties ontstaan door disbalans van binnenuit. Denk hierbij aan darmklachten, allergieën, hormonale verstoring of andere systemen die uit balans zijn. Voeding en beweging zijn een onderdeel van die behandeling plus nog een aantal andere natuurlijke interventies. Het aanpassen van leefstijl/gewoontes heeft als groot voordeel dat het geen ongunstige bijwerking heeft.


Voor klachten die acuut zijn ontstaan zoals een muggenbeet is er een hele snelle natuurlijke oplossing tegen de jeuk. Wil je meer weten over huidirritaties of huidverbetering dan neem gerust contact op.

コメント


bottom of page