top of page

Rosacea bij vrouwen van 30 tot 50 jaar

Bijgewerkt op: 23 sep. 2020

Rosacea een huidziekten of een symptoom?


Letterlijk betekent rosacea ‘rood als een roos’. Het is een veel voorkomende chronische huidaandoening die niet besmettelijk is. Rosacea komt meestal voor tussen de leeftijd van 30 en 50 jaar en met name bij vrouwen. De huidaandoening in het gezicht heeft als kenmerk een felrode verkleuring van met name de wangen en de neus. Een theorie over het ontstaan is dat de bloedvaatjes in het gelaat abnormaal verwijd zijn door een toegenomen bloedstroom van de gezichtshuid. De oorzaak van rosacea is nog altijd medisch niet bekend. Ontstekingen zouden kunnen verergeren of in standgehouden worden door de ‘Demodex’-mijten, die normaal gesproken geen problemen geven op de huid. Dit is één van de vele microbewoners van onze huid. Andere factoren zoals voedingsmiddelen en alcohol kunnen de reactie verergeren. Bepaalde geneesmiddelen, vaatverwijdende middelen en corticosteroïd bevattende preparaten maken rosacea erger. Verder zijn stress, hormonale veranderingen, klimaat en temperatuur van invloed op het verergeren van de klacht. De huid lijkt niets te verdragen als gevolg van het ontstekingsproces van de huid waardoor veel patiënten bij het gebruik van vele soorten huidverzorgingsproducten, lotions en crèmes merken dat de aandoening verergert.


Rosacea als symptoom


Het symptoom rosacea heeft een aantal kenmerken; de roodheid van de wangen (rozerood, soms wat paarsrood) kan doorlopen over de neus, voorhoofd en de kin. Zichtbaar zijn oppervlakkige bloedvaatjes (teleangiëctasieën). Kenmerkend is dat er geen mee-eters (comedonen) worden gezien op de aangedane huid waar ook rode bultjes en rode gelige puistjes ontstaan. Oedeem (zwelling) van het gezicht kan voorkomen als er veel puistjes en bultjes aanwezig zijn. De aandoening wordt als kosmetisch storend ervaren en behalve dat, klaagt men over branderigheid van de rosacea plekken. Complicaties zoals Rhinophyma ( bekend als bloemkoolneus) en oogafwijkingen (bij ruim 50% van alle patiënten) komen voor.

De eerste barrière (de huid) van het immuunsysteem is niet meer intact. Nieuwe irritaties, beschadigingen en infecties kunnen ontstaan en een Low Grade Inflammation (LGI) is een feit. Hierdoor kan een nieuwe klacht ontstaan.

Conventionele behandeling


Na de diagnose rosacea door een arts start de reguliere behandeling van rosacea die bestaat als eerste keuze uit een combinatie van een tablettenkuur met een uitwendige zalf.

Voor de inwendige behandeling is langdurig gebruik van antibiotica. De voorgeschreven antibiotica hebben ook een ontstekingsremmend effect. Isotretinoïne is een vitamine A zuur afgeleid middel dat wordt voorgeschreven wanneer de antibiotica niet het gewenste effect heeft.

Voor de uitwendige behandeling zijn er middelen die tweemaal daags dun op de huidafwijking aangebracht dienen te worden, dit zijn metronidazolcrème of gel. Of antibiotica als een lotion in een depflacon. Om de roodheid van de rosacea te behandelen wordt gebruik gemaakt van een gel die de werkzame stof brimonidine bevat waardoor de bloedvaatjes in de huid tijdelijk vernauwen. Verder is er nog een créme die 1% ivermectine bevat deze remt de ontstekingen en de infectie door de Demodex mijt veroorzaakt.

Wanneer de huidafwijking in een rustige fase bevindt kunnen de aanwezige uitgezette bloedvaatjes worden verwijderd met laser-therapie of door coagulatie (het dichtbranden van de bloedvaatjes).

Rosacea kan door uitlokkende factoren terug keren, gelukkig zal bij de meesten patiënten de huidaandoening in de loop der tijd spontaan in ernst afnemen.

PNI Skincare behandeling

Een multidisciplinaire PNI-Skincare behandeling is afgestemd op het ontstaan van de klacht. Het aanpassen van leefstijl/gewoontes heeft als groot voordeel dat het geen ongunstige bijwerking heeft. Het ontstaan van rosacea in de leeftijd tussen de 30 en 50 jaar en met name bij vrouwen zegt al iets over de hormonale verandering die plaats gaat vinden voor de menopauze. Behalve het in balans brengen van hormonen en het microbioom zijn aanpassing van voeding met de juiste verhouding aan vetzuren heeft een ontstekingsremmende werking, laaggradige ontstekingen verminderen is noodzakelijk. Meer groente en fruit verbeteren het microbioom van de darm en de huid. Vitamine A (retinol) uit (dierlijke) voeding (en carotenoïden in groente en fruit) is van belang voor een gezonde huid, normale groei van haren en nagels, tevens belangrijk voor een goede werking van het afweersysteem. Een PNI Skincare aanpak van rosacea bestaat uit de behandeling van onder andere de darmen, immuunsysteem, hormonen en de huid. Onderliggende klachten kunnen oorzaak zijn voor het ontstaan van rosacea. Voeding en beweging zijn een onderdeel van die behandeling plus nog een aantal andere natuurlijke interventies. Adviezen om verergering te voorkomen en een cosmetica analyse behoren ook tot de therapie.

Wat smeer je?

Behalve een mooie huid van binnenuit is het zeker zo belangrijk te weten welke ingrediënten zitten in de producten/zalven die je gebruikt om jouw (rosacea-)huid te verzorgen. De rosaceahuid verergert tijdens het gebruik van vele soorten huidverzorgingsproducten.

Een ingrediëntenanalyse kan helpen irriterende stoffen te vermijden. De op petroleum gebaseerde minerale oliën en wassen hebben een verstorende werking op de stofwisseling van de huid waardoor klachten juist kunnen ontstaan. Geurstoffen en conserveringsmiddelen kunnen sterk allergiserend zijn en soms zelfs celdodend. Een sterk allergiserende stof in verzorgingsproducten is Propylene Glycol, deze stof helpt vochtverlies te voorkomen en trekt water aan. Weten wat je smeert bij een huidaandoening als rosacea is van essentieel belang om verergering te voorkomen.

Vermijden van ongezonde en huidverouderende stoffen:

Zo zijn er tal van stoffen die niet op de huid horen en een verstorende werking hebben bij langdurig gebruik. Op de verpakking staan ingrediënten; Mineral Oil, Ceresin, Parfum, Butylparaben, Chlorhexidine, Ethylparaben, Formaldehyde, Phenoxyethanol, Triclosan en vele andere die je maar beter kunt vermijden.

Niet alles is slecht in huidverzorging,

Voor hydratatie van de hoornlaag is Hyaluronic Acid. Bescherming en celvernieuwing met vitamines zoals: Panthnol , Ascorbyl Phosphate en D-Alpha-Tocopherol Acetate. Verzachting en bescherming door bijvoorbeeld Oleum Butyrosprmi Parkii en Oleum Macadamiae. Dit zijn enkele gezonde ingrediënten in huidverzorgingsproducten welke huidverbetering bevorderen.

Al deze benamingen maakt het lastig lezen en begrijpen wat goed of niet goed is, een vak apart dus. Wil je meer weten? Bij het eerste consult ontvang je een cosmetic-test van jouw huidverzorgingsproduct en een individueel advies voor huid- en gezondheidverbetering.

Comments


bottom of page