top of page

Eczeem een huidziekten of een symptoom?

Bijgewerkt op: 23 sep. 2020


Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende huidziekten met eenzelfde soort huiduitslag. In principe kan de aandoening op iedere leeftijd voorkomen, de eerste verschijnselen van constitutioneel eczeem kunnen al enkele weken na de geboorte al ontstaan.


Eczeem is bekend als een chronische aandoening; een immuunziekte. Maar de klachten kunnen ook tijdelijk zijn. Bij slechts 5% van de mensen in West-Europa werd (in 2006) bekend dat een mutatie in het gen voor de aanmaak van filaggrine het risico op het ontwikkelen van constitutioneel eczeem sterk verhogen. Het eten van bepaalde producten kan ook tot verergering van eczeem leiden.


Opzoek gaan naar de oorzaak vraagt om te kijken naar; welke omgevingsfactoren kunnen van invloed zijn en welke lichamelijke systemen kunnen betrokken zijn bij het ontstaan van eczeem. Die oorzaak behandelen om het symptoom eczeem te laten verdwijnen.


Eczeem als symptoom

Het symptoom eczeem heeft een aantal kenmerken; een droge, jeukende huid met roodheid en schilfering. De huid kan een branderig gevoel geven, er kunnen bultjes aanwezig zijn al dan niet met vocht gevuld (blaasjes), de huid kan rood, gezwollen en warm aanvoelen en soms kan eczeem ook nattend zijn.

Een van de belangrijkste en vervelendste verschijnsel is de jeuk. Wrijven en krabben maakt dat het eczeem juist erger wordt, de huid raakt verder beschadigd waardoor bacteriën en schimmels gemakkelijker de huid binnendringen. De eerste barrière van het immuunsysteem is niet meer intact. Nieuwe irritaties, beschadigingen en infecties kunnen ontstaan en een Low Grade Inflammation (LGI) is een feit geworden. Een reeks aan nieuwe klachten kunnen ontstaan.


Conventionele behandeling


De reguliere behandeling van eczeem bestaat uit het vet houden van de huid. Als een beschermlaag zorgt een zalf dat de huid niet uit droogt, de zalf is op doktersrecept verkrijgbaar. Dit zijn medicinale zalven (een hormoonzalf, ontstekings/afweeronderdrukkende zalf of teerzalf) Deze zalven onderdrukken de verschijnselen van eczeem. Wanneer deze onvoldoende blijken te helpen, zijn er medicijnen verkrijgbaar in tabletvorm. Bijvoorbeeld antihistaminica, antibiotica of medicijnen die de afweer onderdrukken. Het advies in de zomer is extra voorzichtig te zijn, de huid te beschermen tegen de zon en niet teveel zweten. Een veelgehoorde klacht is dat de zalven bij eczeem op lange termijn de huid zwakker maken. Antihistaminica kunnen zorgen voor vermoeidheid en bij langdurig gebruik kunnen deprimeren. Onderdrukkende middelen (o.a. methotrexaat) kunnen een verminderde functie van nieren en lever geven en een verhoging van de bloeddruk.


PNI Skincare behandeling


Een multidisciplinaire PNI-Skincare behandeling is afgestemd op het ontstaan van de klacht. Het aanpassen van leefstijl/gewoontes heeft als groot voordeel dat het geen ongunstige bijwerking heeft. Het ontstaan van eczeem enkele weken na de geboorte heeft een andere benadering/behandeling nodig dan het ontstaan van eczeem op latere leeftijden.

Aanpassing van voeding met de juiste verhouding aan vetzuren heeft een ontstekingsremmende werking, laaggradige ontstekingen verminderen. Meer groente en fruit verbeteren het microbioom van de darm en de huid. Vitamine A (retinol) uit (dierlijke) voeding (en carotenoïden in groente en fruit) is van belang voor een gezonde huid, normale groei van haren en nagels, tevens belangrijk voor een goede werking van het afweersysteem. Een PNI Skincare aanpak van eczeem bestaat uit behandeling van onder andere de darmen, immuunsysteem, hormonen en de huid. Voeding en beweging zijn een onderdeel van die behandeling plus nog een aantal andere natuurlijke interventies en huidverzorging.


Wat smeer je?


Behalve een mooie huid van binnenuit is het zeker zo belangrijk te weten welke ingrediënten zitten in de producten/zalven die je gebruikt om jouw (eczeem-)huid te verzorgen. De eczeemhuid beschermen tegen de zon kan opnieuw klachten geven door een scala aan schadelijke ingrediënten in anti-zonnebrandcosmetica. Welke UV-filters met hoog allergiepotentieel lees je hier. Een ingrediëntenanalyse kan daar bij helpen, stoffen op petroleum gebaseerde minerale oliën en wassen hebben een verstorende werking op de stofwisseling van de huid waardoor klachten juist kunnen ontstaan. Geurstoffen en conserveringsmiddelen kunnen sterk allergiserend zijn en soms zelfs celdodend. Een sterk allergiserende stof in verzorgingsproducten is Propylene Glycol (zelfs in producten tegen acne), deze stof helpt vochtverlies te voorkomen en trekt water aan. Dat is dan ook de reden dat deze uit planten afkomstige alcohol in huidproducten gebruikt wordt. Bekend is dat veelvuldig gebruik van propylene glycol, acne en/of contactallergie kan veroorzaken. Bovendien komt de stof via de poriën in de bloedbaan en kan het de lever en nieren nadelig beïnvloeden.


Vermijden van ongezonde en huidverouderende stoffen:


Zo zijn er tal van stoffen die niet op de huid horen en een verstorende werking hebben bij langdurig gebruik. Op de verpakking staan ingrediënten; Mineral Oil, Ceresin, Parfum, Butylparaben, Chlorhexidine, Ethylparaben, Formaldehyde, Phenoxyethanol, Triclosan en vele andere die je maar beter kunt vermijden.


Gezond in huidverzorging zijn:


Voor hydratatie van de hoornlaag is Hyaluronic Acid. Bescherming en celvernieuwing met vitamines zoals: Panthnol , Ascorbyl Phosphate en D-Alpha-Tocopherol Acetate. Verzachting en bescherming door bijvoorbeeld Oleum Butyrosprmi Parkii en Oleum Macadamiae. Dit zijn enkele gezonde ingrediënten in huidverzorgingsproducten.

Al deze benamingen maken het best lastig om ze te lezen en begrijpen, een vak apart dus. Wil je meer weten? Bij je consult ontvang je een cosmetic-test van jouw huidverzorgingsproduct en een individueel advies voor huid- en gezondheidverbetering.


Raadpleeg altijd een arts bij terugkerende of verergering van klachten.

Kommentare

Kommentare konnten nicht geladen werden
Es gab ein technisches Problem. Verbinde dich erneut oder aktualisiere die Seite.
bottom of page