top of page

Koffie boost voor je huid

Bijgewerkt op: 23 mei 2020

Klinkt lekker…. dat is het ook; KOFFIE.


Koffie heeft de wereld veranderd. Naar verluidt hebben we koffie als drank te danken aan de monniken in Ethiopië waar ‘het zwarte goud’ vandaan komt en Marco Polo de man was die tussen 1271 – 1275 het Westen kennis liet maken met koffie. De positieve werking van koffie is inmiddels bewezen!


Een dagelijkse bezigheid, de meeste culturen drinken koffie vaak ’s morgens of na het eten, behalve coffeïne dat je energie geeft bevat het een aantal fenolachtige stoffen (kawheolen cafestrol) die een zeer sterke anti oxidatieve werking kunnen hebben. Uit onderzoek blijkt dat koffie preventief tegen bepaalde vormen van kanker kan zijn.

De ontgiftende werking van koffie is wat minder bekend, sommige bestanddelen ondersteunen de werking van de lever. Koffie heeft een kortdurende urine-afdrijvende werking. Afvalstoffen die vrijkomen tijdens het vasten kunnen het lichaam beter verlaten door deze werking.

Gebrande koffiebonen bevatten ongeveer 0,24% essentiële olie, het gebruik van essentiële olie kent vele toepassingen een daarvan is op de huid.


De voordelen van koffie drinken, een koffiemaskertje of scrub van koffie…..


- Cellulite vermindering, koffie scrub zorgt voor verwijding van de bloedvaatjes onder de huid en een bevordering op de bloedsomloop. Van de scrub word je huid ook nog lekker zacht.


- Acne behandelen doormiddel van een koffiescrub of maskertje, de ontstekingsremmende stoffen en antibacteriële werking van koffie op de huid en de verdunnende werking van de scrub op de buitenste huidlaag (epidermis) kunnen een gunstig effect hebben op acne.


- Hyperpigmentatie gelinkt aan laaggradige ontstekingen, verminderen door de anti-inflammatoire voordelen van CGA (chlorogenic acid) en melanoidins in koffie.


- Een pasta gemaakt van een halve theelepel koffie en olijf olie gemengd met een paar druppels water zou als een maskertje onder de ogen aangebracht kunnen worden tegen de donkeren kringen (volgens Beverly Hills MD Cosmeceuticals). Na vijf tot tien minuten verwijder je het maskertje, herhalen zo vaak het nodig is.


- Anti-aging voordelen, er is een directe relatie gevonden tussen het drinken van koffie en het verminderen en verdwijnen van sun spots op de huid. Veroudering van de huid door de zon kan door de anti-oxidanten in koffie verminderen.


- Koffie is rijk aan vitamine B3 (niacine), de Skin Cancer Foundation veronderstelt dat niacine een preventieve werking heeft bij nonmelanoma huidkankers.


Bij huidklachten is het altijd raadzaam een professional te raadplegen (huisarts, dermatoloog, huidtherapeut, (medisch-)schoonheidsspecialist).


Bronvermelding;

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28625890 Acute effects of coffee on skin blood flow and microvascular function.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28288025 Coffee and cancer risk: a summary overview.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28675091 Coffee polyphenols extracted from green coffee beans improve skin properties and microcirculatory function.


Word weer mens. Dr.Leo Pruimboom ISBN 978-90-8264-153-0


50 planten die de geschiedenis veranderd hebben. Bill Laws ISBN 978-90-8998-236-0


Aromecum, Aromatherapie van Absint tot Zonnebloem. Drs. Harmen Rijpkema ISBN 90-809129-2-1


Healthline.com medically review Debra Rose Wilson, august 7,2018

Comentários


bottom of page