top of page

Acne in westerse landen

Bijgewerkt op: 23 sep. 2020

Het begint met één puistje en voor je het weet heb je een vervelende huidaandoening.

Acne is een verzamelnaam voor verschillende huidaandoening die te herkennen zijn met puistjes en mee-eters veroorzaakt door een overmatige talg productie. De bekendste zijn jeugdpuistjes (acne vulgaris) die ontstaan rond de puberteit en verdwijnen meestal vanzelf weer. Op latere leeftijd kunnen door hormonale veranderingen weer opnieuw acne-huidklachten ontstaan. Welliefst 85% van de bevolking tussen de 12 en 24 jaar heeft weleens last van acne vulgaris ondervonden. Dit percentage ligt in landen zonder westerse leefstijl veel lager of is helemaal niet aan de orde ( Papua New Guinea en Paraquay). Een betere voorlichting over leefstijl! Welke gunstige invloed gezonde voeding en beweging heeft op het verminderen van deze huidaandoening.


Conventionele behandeling


Bij langdurige en zware acne bestaat in Nederland de reguliere behandeling uit het gebruik van Benzoylperoxide een middel dat ontsteking tegengaat, antibiotica in zalf of lotion om de bacterie (Propioni Acnes) die acne veroorzaakt tegen te gaan en retinoïden (vitamine A- zuurpreparaten). Dit zijn vaak de eerste stappen in het tegen gaan van acne. Een veelgehoorde klacht is dat de acne eerst erger lijkt te worden, de behandeling langdurig is en bijwerkingen variëren tot soms zelfs zeer ernstig.


Multidisciplinaire PNI-Skincare behandeling


Het aanpassen van leefstijl heeft als groot voordeel dat het geen ongunstige bijwerking heeft. Aanpassing van voeding met de juiste verhouding aan vetzuren heeft een ontstekingsremmende werking, laaggradige ontstekingen verminderen. Meer groente en fruit verbeteren het microbioom van de darm en de huid. Vitamine A (retinol) uit (dierlijke) voeding (en carotenoïden in groente en fruit) is van belang voor een gezonde huid, normale groei van haren en nagels, tevens belangrijk voor een goede werking van het afweersysteem. Een PNI Skincare aanpak van acne bestaat uit behandeling van onder andere de darmen, immuunsysteem, hormonen en huid. Voeding en beweging zijn een onderdeel van die behandeling plus nog een aantal andere natuurlijke interventies en verzorging van de huid.


Wat smeer je?


Behalve een mooie huid van binnenuit is het zeker zo belangrijk te weten welke ingrediënten zitten in de producten die je gebruikt om jouw (acne-)huid te verzorgen. Een ingrediëntenanalyse kan daar bij helpen, stoffen op petroleum gebaseerde minerale oliën en wassen hebben een verstorende werking op de stofwisseling van de huid. Geurstoffen en conserveringsmiddelen kunnen sterk allergiserend zijn en soms zelfs celdodend. Een sterk allergiserende stof in verzorgingsproducten is Propylene Glycol (zelfs in producten tegen acne), deze stof helpt vochtverlies te voorkomen en trekt water aan. Dat is dan ook de reden dat deze uit planten afkomstige alcohol in huidproducten gebruikt wordt. Bekend is dat veelvuldig gebruik van propylene glycol, acne en/of contactallergie kan veroorzaken. Bovendien komt de stof via de poriën in de bloedbaan en kan het de lever en nieren nadelig beïnvloeden.


Vermijden van ongezonde en huidverouderende stoffen:


Zo zijn er tal van stoffen die niet op de huid horen en een verstorende werking hebben bij langdurig gebruik. Op de verpakking staan ingrediënten; Mineral Oil, Ceresin, Parfum, Butylparaben, Chlorhexidine, Ethylparaben, Formaldehyde, Phenoxyethanol, Triclosan en vele andere die je maar beter kunt vermijden.


Niet alles is slecht in huidverzorging,


Voor hydratatie van de hoornlaag is Hyaluronic Acid. Bescherming en celvernieuwing met vitamines zoals: Panthnol , Ascorbyl Phosphate en D-Alpha-Tocopherol Acetate. Verzachting en bescherming door bijvoorbeeld Oleum Butyrosprmi Parkii en Oleum Macadamiae. Dit zijn enkele gezonde ingrediënten in huidverzorgingsproducten.


Al deze benamingen maken het best lastig om ze te lezen en begrijpen, een vak apart dus. Wil je meer weten? Bij je consult ontvang je een cosmetic-test van jouw huidverzorgingsproduct en een individueel advies voor huid- en gezondheidverbetering.

Comments


bottom of page