top of page

MAATREGEL 2 IN HUIDVERBETERING: MAXIMALE HYDRATATIE VAN DE HOORNLAAG.

Door een tekort aan vocht in de bovenste huidlaag (de hoornlaag of stratum corneum) ontstaan de bekende droogterimpeltjes die een eerste teken zijn van beginnende huidveroudering. De huid goed hydrateren is dan ook zeer belangrijk om dit in de mate van het mogelijke te voorkomen of om te keren.

Rond het concept hydratatie is een miljardenindustrie opgebouwd met "hydraterende" crèmes. Er bestaat echter niet zoiets als een hydraterende crème. Om de eenvoudige reden dat de huid van nature vochtafstotend is - als bescherming tegen infiltrerende ziektekiemen. Daarom is ze niet in staat om van buiten af vocht op te nemen. Toch niet als dat water met een crème wordt opgebracht.

Dit is zeer eenvoudig te begrijpen: mocht de huid wél vanzelf vocht kunnen absorberen, dan zou het volstaan in bad te gaan om de huid als een spons met water te laten vollopen. Het tegenovergestelde is echter het geval: de huid verliest net méér vocht door contact met water.

Neemt u zelf eens de proef op de som: ga voor en na het nemen van een bad op de weegschaal staan. Is uw huid na het bad beter gehydrateerd? Neen. Integendeel. Na een bad van een half uur zult u een halve tot een hele kilo minder wegen: uw lichaam heeft langs de huid een halve tot een hele liter water verloren, en dus niet geabsorbeerd.

Is een crème dan zinloos? Helemaal niet. Een crème stopt onnodig vochtverlies dat een gevolg is van een gebrek aan huidvet op het huidoppervlak. Met andere woorden, zonder huidvet of crème zouden lichaam en huid onnodig vocht verliezen. Het met de reiniging verloren huidvet aanvullen met een goede crème is om die reden óók zeer belangrijk.

Onnodig vochtverlies tegenhouden is echter niet hetzelfde als actief hydrateren (extra vocht toevoegen). Dat kan enkel met liposomen. Een liposoom is het enige ingrediënt dat  in staat is  van buitenaf water in de huid te transporteren, en dus de huid actief en optimaal te hydrateren.

Daarnaast hebben liposomen een belangrijke transportfunctie. Ze zijn als geen ander ingrediënt in staat om vitamines en andere werkstoffen tot bij de levende huidcellen te transporteren. Ook dat lukt nooit met een gewone crème.

Pas nà het opbrengen van de liposomen kan eventueel nog een crème worden aangebracht indien de huid toch nog te droog zou aanvoelen. Zo wordt de zonet gehydrateerde huid weer netjes ingevet en beschermd tegen indringers en onnodig vochtverlies.

Producten met meervoudige liposomen, hyaluronzuur en de juiste werkstoffen en vitamines, vindt u onder meer in onze productlijnen DR. BAUMANN SKINIDENT, DR. BAUMANN CLASSIC en BEAUCAIRE.

bottom of page