top of page

MAATREGEL 4 IN HUIDVERBETERING: VERZACHTING, BESCHERMING EN VOEDING MET HUIDEIGEN VETSTOFFEN.

Als u de huid reinigt, heeft u eigenlijk de natuurlijke beschermende vetlaag van de huid verwijderd. De eerste functie van een gelaatscrème of bodylotion is de zo ontstane tekorten weer aan te vullen. Uit analyses blijkt dat het natuurlijke vetlaagje van de huid bestaat uit cholesterol, squaleen, triglycerides, fosfolipiden, vrije vetzuren, wassen en wasesters (zie Tabel 1, onderaan). De bron voor deze vetstoffen zijn de talgklieren.

Sommige plantaardige natuurlijke oliën zoals teunisbloemolie, jojobaolie, sesamolie, macadamiaolie en sheabutter bevatten hoge concentraties van dezelfde componenten als de talgklieren. Een bijkomend voordeel van deze hoogwaardige natuurlijke oliën is dat ze rijk zijn aan vitamines. Deze oliën worden vooral in de productlijn DR. BAUMANN CLASSIC gebruikt. Zo beschikt je over een verzorging die jouw natuurlijke beschermlaag aanvult met nagenoeg dezelfde stoffen die ze daar zelf voor gebruikt.

Toch kan er niet gezegd worden dat deze oliën 100% huididentiek zijn, omdat er bepaalde 'reststofjes' inzitten die eigen zijn aan de plant, maar die niet in de menselijke huid voorkomen. Wie van de extra voordelen van 100% huididentieke producten wil genieten - o.a. nog fijner huidgevoel, 100% werkzaam, nog spaarzamer in gebruik - kan kiezen voor de DR. BAUMANN SKINIDENT verzorgingslijn. Daarin worden de pure huideigen vetstoffen gebruikt, 100% identiek zoals ze in de huid voorkomen (de 'reststofjes' werden verwijderd).

Om na te gaan of je product wel bestaat uit de beste natuurlijke en/of huideigen vetstoffen kijk je op de verpakking naar de aanwezigheid van deze plantaardige huidgelijkende vetstoffen:


 

 • natuurlijke plantaardige teunisbloemolie (INCI = Oleum Oenotherae Biennis)

 • natuurlijke plantaardige sesamolie (INCI = Oleum Sesami Indicae)

 • natuurlijke plantaardige sheabutter (INCI = Oleum Butyrospermi Parkii)

 • natuurlijke plantaardige macadamiaolie (INCI = Oleum Macadamiae)

 • natuurlijke plantaardige jojobaolie (INCI = Oleum Simmondsiae Californicae)

En naar deze 100% huididentieke vetstoffen:
 

 • natuurlijke huideigen glycerine (INCI = Glycerol)

 • natuurlijke huideigen glycerinewas (INCI = Glyceryl Stearate)

 • natuurlijke huideigen cholesterine (INCI = Cholesterol)

 • natuurlijke huideigen talgwas (INCI = Cetearyl Octanoate)

 • natuurlijke huideigen triglycerides (INCI = Caprylic/Capric Stearic Triglycerides)

 • natuurlijke huideigen fosfolipiden (INCI = Lecithin)

DR. BAUMANN COSMETIC geeft de garantie dat in DR. BAUMANN SKINIDENT producten zeker de 100% huideigen versie van deze vetstoffen wordt gebruikt (er zijn nl. ook niet-huideigen versies van deze stoffen die onder dezelfde INCI benaming kunnen vallen).

Opgelet: soms worden als basis van een product goedkopere vulstoffen als minerale olie gebruikt, waar dan een kleine hoeveelheid van de hierboven genoemde hoogwaardige stoffen aan wordt toegevoegd om publicitaire redenen. Laat u hierdoor niet afleiden. De genoemde  waardevolle stoffen moeten eerder bovenaan in de ingrediëntenlijst staan.

Opmerking: sommige vetstoffen kan de huid niet zelf  'synthetiseren'. Om die reden worden deze vetstoffen ook wel 'essentiële' lipiden, 'essentiële vetzuren' of 'vitamine F' genoemd. Zij moeten rechtstreeks uit uw voeding worden gehaald. Omdat het westerse voedingspatroon doorgaans te weinig van deze (meervoudig onverzadigde) essentiële vetzuren bevat is het aan te bevelen extra op uw voeding te letten en eventueel omega-3 supplementen in te nemen. Het is ook zinnig om deze vetzuren extra aan een verzorgingsproduct toe te voegen, zodat het rechtstreeks door de huid kan worden opgenomen.​

tabel 1.gif
bottom of page